EU:n uutta talousarviota koskeva keskustelu päätökseen

Kansalaisvaikuttamisfoorumissa on usean kuukauden ajan käyty keskustelua EU:n uudesta talousarviosta. Monipuolisia näkökantoja kerännyt keskustelu on nyt päättynyt. Kansalaiset eri puolilta Eurooppaa esittivät foorumissa ajatuksiaan siitä, miten EU:n varoja voitaisiin hyödyntää mahdollisimman hyvin, miten voitaisiin varmistaa, että budjettivaroilla katetaan erilaiset tarpeet ja miten yhteisiin haasteisiin voidaan vastata yhdessä.
Foorumin kautta toimitetut ehdotukset täydensivät EU:n uutta talousarviota käsitelleen eurooppalaisen kansalaispaneelin keskusteluja siitä, miten EU:n varoja olisi käytettävä tulevaisuudessa. Euroopan komissio aikoo jatkaa näiden näkemysten hyödyntämistä toimintapolitiikkojensa suunnittelussa varmistaakseen, että EU:n varoja käytetään mahdollisimman tehokkaasti kaikkien eurooppalaisten hyväksi.
Kiitämme kaikkia tähän tärkeään keskusteluun osallistuneita. Kansalaisten näkemyksillä on merkitystä. Niiden avulla voidaan muovata päätöksiä, joilla pyritään luomaan vahvempi Eurooppa myös tulevia sukupolvia ajatellen.
Voit tutustua kaikkiin kansalaisvaikuttamisfoorumissa esitettyihin kannanottoihin seuraavasta linkistä.
Miksi EU:n talousarviosta on syytä keskustella?

Eurooppa elää suurten muutosten aikakautta. Yhteiskunnan ja turvallisuuden, ympäristön ja talouden, demokratian ja hyvinvoinnin globaaleihin haasteisiin voidaan vastata vain eurooppalaisten yhteisillä toimilla. EU:n talousarvio on valjastettu palvelemaan näitä toimia.
Talousarvio tukee EU:n toimintapolitiikan painopisteitä. Rahoituslähteitä yhdistämällä voimme paremmin vastata yhteisiin haasteisiin ja vaikuttaa suoraan ja myönteisesti eurooppalaisten jokapäiväiseen elämään.
Euroopan komissio esittää vuonna 2025 ehdotuksen uudeksi EU:n pitkän aikavälin talousarvioksi, jota aletaan soveltaa vuonna 2028. Euroopan parlamentti ja EU:n jäsenmaat tekevät lopullisen päätöksen ehdotuksen hyväksymisestä. Talousarvion vahvistaminen edellyttää kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyttä ja Euroopan parlamentin jäsenten enemmistön hyväksyntää.
Tavoitteena on vahva ja nykyaikainen talousarvio, joka palvelee EU:n kunnianhimoisen ohjelman täytäntöönpanoa.
Mihin toimiin Euroopan komissio aikoo ryhtyä kansalaisten ideoiden perusteella?
Kansalaisten foorumissa esittämiä ideoita hyödynnetään EU:n uuden talousarvion laadinnan seuraavissa vaiheissa. Esitetyt näkemykset auttavat varmistamaan, että uusi talousarvio vastaa kansalaisten todellisiin tarpeisiin ja tukee muutosta parempaan. Euroopan komissio ottaa näkemykset huomioon laatiessaan ehdotustaan EU:n uudeksi talousarvioksi.
Aikataulu
- Helmikuu–toukokuuVerkkokeskustelu
Kuka tahansa EU-kansalainen voi kansalaisvaikuttamisfoorumissa ilmaista kantansa, kommentoida muiden kantoja ja äänestää niistä. Osallistua voi joko yksityishenkilönä tai ryhmän jäsenenä, esimerkiksi jonkin tapahtuman yhteydessä.
- Maaliskuu–toukokuuKansalaispaneeli
Verkossa esitetyt kannanotot otetaan huomioon talousarviota käsittelevän kansalaispaneelin keskusteluissa ja viime kädessä EU:n päätöksenteossa.
- HeinäkuuEhdotus
Komissio julkaisee ehdotuksen EU:n uudeksi pitkän aikavälin talousarvioksi.
EU:n talousarvio: mistä siinä on kysymys?

EU:n pitkän aikavälin talousarvio on monivuotinen rahoituskehys, jossa määritetään talousarvion suuruus ja määrärahojen käyttökohteet usean vuoden ajaksi. Nykyinen pitkän aikavälin talousarvio kattaa vuodet 2021–2027. Sen määrärahat ovat 1,2 biljoonaa euroa, mikä vastaa noin yhtä prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta (BKT). Sen lisäksi on käytettävissä noin 800 miljardia euroa NextGenerationEU-rahoitusvälineestä, jolla tuetaan EU:n talouden elpymistä koronapandemiasta.
EU:n talousarvio on tuottanut monenlaista konkreettista hyötyä kansalaisille. Siitä rahoitetaan hankkeita ja toimia, joilla tuetaan Euroopan eri alueiden yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä, tuetaan viljelijöitä ja maaseutualueita, suojellaan ympäristöä ja torjutaan ilmastonmuutosta, edistetään digitaalista siirtymää sekä tuetaan tutkimusta ja innovointia. Viime vuosina talousarviosta on tullut elintärkeä tuki kriiseissä, esimerkiksi koronapandemian ja Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aikana. Sillä on edistetty EU:n energiaomavaraisuutta ja autettu Ukrainaa.
Esimerkkejä siitä, mitä EU:n talousarvion tuella on saatu aikaan:
- vuotuisia kasvihuonekaasupäästöjä on saatu vähennettyä 87 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä
- Erasmus-ohjelmaan (EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma) on osallistunut 16 miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun se perustettiin vuonna 1987
- 5,8 miljoonaa viljelijää sai suoraa taloudellista tukea EU:n yhteisen maatalouspolitiikan määrärahoista vuonna 2022.
Julkiset kuulemiset verkossa
Foorumikeskustelun lisäksi aiheesta kerättiin näkemyksiä julkisten kuulemisten avulla.